Že kořeněné jídlo je nezdravé?!
Význam bylinek a koření pro naše zdraví
Konzumujete kořeněné jídlo a potom vás pálí žáha nebo máte zažívací potíže?
Mohu vás ujistit, na vině určitě není koření. Přesně naopak !
Historie koření a bylinek:
V dobách dávných byly bylinky a koření velmi luxusním zbožím, vyhrazené jen bohatým a mocným. Dnes je naštěstí všem dostupné, ale přesto zůstává nepostradatelnou součástí vaření s nedostižným zdrojem vůní a chutí, bez nichž by bylo jídlo velmi fádní. Používání koření v kuchyni je především otázkou chutí, ale tyto ingredience byly odedávna ceněny i kvůli léčebným schopnostem.
Bylinky, koření a rakovina:
Asi netušíte, že malé zelené bylinky a barevné koření mají takovou moc a sílu poprat se s nejzákeřnější chorobou této doby. Je to opravdu fascinující, ale je to tak. Nádorové buňky nemají kořeněná jídla vůbec rády! Mezi pozoruhodné vlastnosti bylinek a koření patří vysoký obsah protizánětlivých látek, které jsou schopny brzdit zánětlivé procesy v buněčném prostředí, kde se nádorové buňky nacházejí. Jenoduše řečeno díky protizánětlivým a protinádorovým účinkům blokují bylinky a koření progresi nádoru. Ptáte se které to jsou ? Nebudu vás více napínat! Kurkuma, zázvor, chili, hřebíček, to jsou naši hrdinové.
Kurkuma:
Musí být rozpuštěna v oleji, aby ji tělo dokázalo vstřebat. Při přípravě polévky restujeme na zdravém oleji cibulku, přidáváme další ingredience a před závěrem vaření přisypeme špetku kurkumy. Jestliže přidáme i černý pepř, urychlíme a usnadníme střebání kurkumy.Kurkumu je možno přidávat do každého jídla včetně zeleninových zálivek. Kurkuma odlehčuje každé jídlo, současně detoxikuje játra.Kurkumín obsažený v kurkumě, který také způsobuje to výrazné žlutooranžové zbarvení, má veliké antioxidační účinky. Např. v Indii se používá kurkuma na léčbu Alzheimrovy choroby.
Zázvor:
Zázvor stejně jako kurkuma je kořen pocházející z Indie a Číny, kde se používá již 5000 let. Zázvor obsahuje látku zvanou Gingerol, která se vyznačuje extrémě vysokým protizánětlivým účinkem. Proto je velmi vhodné podávat zázvor v podobě např. zázvorového čaje pacientům s revmatoidní artritidou, kterým se často po užívaní výrazně uleví od bolesti. Když si uvědomíme, že pro rozvoj rakoviny má zánět klíčový význam, lépe pochopíme, jak důležitou roli v boji proti ní může zázvor sehrávat.
Z bylinek s protinádorovým a protizánětlivým účinkem musíme jmenovat mátu, tymián, majoránku, bazalku, petržel a rozmarýn.
Tymián, máta a petržel:
Jsou významnými blokátory jednoho klíčového enzymu, který je nezbytný pro budování sítě krevních kapilár pro nádory. Dokonce látka izolovaná z těchto bylinek sloužila jako vzor a podle její molekulové stavby se vyrobil velmi hojně používaný lék Gleevec při chemoterapii.
Rozmarýn:
Rozmarýn obsahuju látku, která napravuje defektní buňky tlustého střeva, tím nedovolí progresi nádoru. Spousta pokusů na laboratorních myších tuto informaci definitivně potvrzují.
Bylinky a koření pomocníci při trávení a domácí lékarnička:
Např. bazalka je fantastickým lékem proti nadýmání a zažívacím potížím, stejně jako zázvor.
Petržel obsahuje několikanásobně více vitamínů C než citrusové plody, proto také dostala název domácí lekárnička.
Nesmíme opomenout ani tu věc, že všechny bylinky obsahují velké množství minerálů, hlavně vápníku a železa, a tím sehrávají velice důležitou roli při překyselení organismu.
Nebojte se při vaření experimentovat. Při dochucování jídel neexistuje žádné tabu. Je to spíše v hledání nových chutí a vůní. Jsem přesvědčena, že budete příjemně překvapeni a koření s bylinkami se stanou neoddělitelnou součástí vašich pokrmů.