• images/stories/diashow2/DSC01267.jpg
  • images/stories/diashow2/DSC012762.jpg
  • images/stories/diashow2/DSC01287.jpg
  • images/stories/diashow2/DSC01289.jpg
  • images/stories/diashow2/dia21.jpg
  • images/stories/diashow2/dia22.jpg
  • images/stories/diashow2/dia23.jpg
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval
  • images/stories/diashow/dia1.jpg
  • images/stories/diashow/dia2.jpg
  • images/stories/diashow/dia3.jpg
  • images/stories/diashow/dia4.jpg
  • images/stories/diashow/dia5.jpg
  • images/stories/diashow/dia6.jpg
  • images/stories/diashow/dia7.jpg

Že kořeněné jídlo je nezdravé?!

Význam bylinek a koření pro naše zdraví

Konzumujete kořeněné jídlo a potom vás pálí žáha nebo máte zažívací potíže?

Mohu vás ujistit, na vině určitě není koření. Přesně naopak !

 

Historie koření a bylinek:

V dobách dávných byly bylinky a koření velmi luxusním zbožím, vyhrazené jen bohatým a mocným. Dnes je naštěstí všem dostupné, ale přesto zůstává nepostradatelnou součástí vaření s nedostižným zdrojem vůní a chutí, bez nichž by bylo jídlo velmi fádní. Používání koření v kuchyni je především otázkou chutí, ale tyto ingredience byly odedávna ceněny i kvůli léčebným schopnostem.

 

Bylinky, koření a rakovina:

Asi netušíte, že  malé zelené bylinky a barevné koření mají takovou moc a sílu poprat se s nejzákeřnější chorobou této doby. Je to opravdu fascinující, ale je to tak. Nádorové buňky nemají kořeněná jídla vůbec rády! Mezi pozoruhodné vlastnosti bylinek a koření patří vysoký obsah protizánětlivých látek, které jsou schopny brzdit zánětlivé procesy v buněčném prostředí, kde se  nádorové buňky nacházejí. Jenoduše řečeno díky protizánětlivým a protinádorovým účinkům blokují bylinky a koření progresi nádoru. Ptáte se které to jsou ? Nebudu vás více napínat! Kurkuma, zázvor, chili, hřebíček, to jsou naši hrdinové.

Kurkuma:

Musí být rozpuštěna v oleji, aby ji tělo dokázalo vstřebat. Při přípravě polévky restujeme na zdravém oleji cibulku, přidáváme další ingredience a před závěrem vaření přisypeme špetku kurkumy. Jestliže přidáme i černý pepř, urychlíme a usnadníme střebání kurkumy.Kurkumu je možno přidávat do každého jídla včetně zeleninových zálivek. Kurkuma odlehčuje každé jídlo,  současně detoxikuje játra.Kurkumín obsažený v kurkumě, který také způsobuje to výrazné žlutooranžové zbarvení, má veliké antioxidační účinky. Např. v Indii se používá kurkuma  na léčbu Alzheimrovy choroby.

 

Zázvor:

Zázvor stejně jako kurkuma je kořen pocházející z Indie a Číny, kde se používá již 5000 let. Zázvor obsahuje látku zvanou Gingerol, která se vyznačuje extrémě vysokým protizánětlivým účinkem. Proto je velmi vhodné podávat zázvor v podobě např. zázvorového čaje pacientům s revmatoidní artritidou, kterým se často po užívaní výrazně uleví od bolesti. Když si uvědomíme, že pro rozvoj rakoviny má zánět klíčový význam, lépe pochopíme, jak důležitou roli v boji proti ní může zázvor sehrávat.

 

Z bylinek s protinádorovým a protizánětlivým účinkem musíme jmenovat mátu, tymián, majoránku, bazalku, petržel a rozmarýn.

Tymián, máta a petržel:

Jsou významnými blokátory jednoho klíčového enzymu, který je nezbytný pro budování sítě krevních kapilár pro nádory. Dokonce látka izolovaná z těchto bylinek sloužila jako vzor a  podle její molekulové stavby se vyrobil velmi hojně používaný lék Gleevec při chemoterapii.

 

Rozmarýn:

Rozmarýn obsahuju látku, která napravuje defektní buňky tlustého střeva, tím nedovolí progresi nádoru. Spousta pokusů na laboratorních myších tuto informaci definitivně potvrzují.

 

Bylinky a koření pomocníci při trávení a domácí lékarnička:

Např. bazalka je fantastickým lékem proti nadýmání a zažívacím potížím, stejně jako zázvor.

Petržel obsahuje několikanásobně více vitamínů C než citrusové plody, proto také dostala název domácí lekárnička.

Nesmíme opomenout ani tu  věc, že všechny bylinky obsahují velké množství minerálů, hlavně vápníku a železa, a tím sehrávají  velice důležitou roli při překyselení organismu.

 

Nebojte se při vaření experimentovat. Při dochucování jídel neexistuje žádné tabu. Je to spíše v hledání nových chutí a vůní. Jsem přesvědčena, že budete  příjemně překvapeni a koření s bylinkami se stanou neoddělitelnou součástí vašich pokrmů.