• images/stories/diashow2/DSC01267.jpg
  • images/stories/diashow2/DSC012762.jpg
  • images/stories/diashow2/DSC01287.jpg
  • images/stories/diashow2/DSC01289.jpg
  • images/stories/diashow2/dia21.jpg
  • images/stories/diashow2/dia22.jpg
  • images/stories/diashow2/dia23.jpg
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval
  • images/stories/diashow/dia1.jpg
  • images/stories/diashow/dia2.jpg
  • images/stories/diashow/dia3.jpg
  • images/stories/diashow/dia4.jpg
  • images/stories/diashow/dia5.jpg
  • images/stories/diashow/dia6.jpg
  • images/stories/diashow/dia7.jpg

NELZE  MLSAT ZDRAVĚ ?

Kdo z nás by neměl občas chuť na něco sladkého. Někteří tuto chuť mají stále a proto se musí velmi ovládat, aby jejich váha nestoupala závratnou rychlostí. Vědeckými výzkumy bylo potvrzeno, že 80 % nadváhy a obezity je způsobeno nikoliv vysokou konzumací tuků, ale cukrů.

Hůře jsou na tom ti z nás, kteří své chutě na sladké nedovednou  ovládnout při pohledu na zákusek či čokoládu. V tomto případě nejde o slabocha, který nedokáže udržet chutě pod kontrolou. Problém hledejme spíše v poruše metabolické rovnováhy. Střídaní vysoké a nízké hladiny krevního cukru v krvi nás vede k právě zmiňovaným neovladatelným chutím.

 

Základní surovinou pro sladký výrobek je bílý rafinovaný cukr, bílá rafinovaná mouka a ztužený tuk. Tři pro tělo nejhorší potraviny, které jsou původcem všech civilizačních chorob. Proto se nabízí otázka NELZE MLSAT ZRAVĚ ?

Jako expert na výživu a autor projektu Vitální kuchyně do gastronomických zařízení odpovídám ANO.  Pozor, samozřejmě i zdravé formy cukrů mohou přispívat k nadváze, takže všeho s mírou!

 

Jak vypadá zdravé mlsání ?

U mlsání musíme mít pod kontrolou z čeho je sladký výrobek, který konzumujeme, vyroben. Jestliže jsou zátěžové potraviny jako bílá mouka, bílý rafinovaný cukr a ztužený tuk vyměněny za nutričně plnohodnotné potraviny, potom nám nemůže takovýto výrobek ublížit. Nezapomínejme, že v průmyslově vyrobených sladkostech je také spousta syntetických dochucovadel, aromátů  a konzervantů.

Jestliže však naše sladkost obsahuje např. celozrnnou mouku ( špaldová, pohanková, žitná ), přírodní nerafinovaný třtinový cukr a nejlépe palmový neztužený olej, tak i taková potravina je v podstatě pro tělo přínosem. Ještě jednou opakuji, že vše co obsahuje cukr vyžaduje střídmou konzumaci. Tedy i takovéto zdravé sladkosti.

 

Zdravé mlsky si můžeme snadno připravit i doma

Nabídka celozrnných zdravých sušenek bez ztužených tuků, či hořkých čokolád  s vysokým obsahem kakaa dokonce to vše i v BIO kvalitě je dnes na trhu běžně k dostání. Samozřejmě cena odpovídá kvalitě. Ale mé přisloví je, raději méně a kvalitněji !

Zdravé mlsky si můžeme připravit i doma. Co takle jáhlový ovocný nákyp, jáhlový krém s jahodami, vločková kaše s ořechy a borůvkami, restované

 

ořechy a vločky s medem a nebo domácí špaldová bábovka s vlaškými ořechy. Právě při zdravém pečení je velmi nutné nahradit bílou mouku za špaldovou celozrnnou či pohankovou. Bílý cukr za třtinový nerafinovaný. A místo ztuženého tuky Hery použít poctivé živočišné máslo nebo omega - 3 olej lisovaný za studena např. řepkový.

Snad mi dáte nyní za pravdu, že není nic snadnějšího než zdravě mlsat.