• images/stories/diashow2/DSC01267.jpg
  • images/stories/diashow2/DSC012762.jpg
  • images/stories/diashow2/DSC01287.jpg
  • images/stories/diashow2/DSC01289.jpg
  • images/stories/diashow2/dia21.jpg
  • images/stories/diashow2/dia22.jpg
  • images/stories/diashow2/dia23.jpg
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval
  • images/stories/diashow/dia1.jpg
  • images/stories/diashow/dia2.jpg
  • images/stories/diashow/dia3.jpg
  • images/stories/diashow/dia4.jpg
  • images/stories/diashow/dia5.jpg
  • images/stories/diashow/dia6.jpg
  • images/stories/diashow/dia7.jpg

Nejúčinější prevence
proti RAKOVINĚ PRSU je výživa 
 

Rakovina prsu je velkým strašákem  pro každou ženu
Výzkumy posledních let ukazují, že na rozvoji této nemoci má hlavní podíl životní styl a především stravování. Četné studie dokazují, že rakovina prsu se jen zřídka objevuje v zemích asijských na rozdíl od západních zemí, kde proceto nemocných žen obrovsky narůstá. Proto se musíme ptát:
„ co konzumují asiatky tak vzácného a zdravého, co je dokáže proti této chorobě uchránit a naopak, co konzumují evropanky tak špatného co rozvoji rakoviny prsu napomáhá?“

Rozdíly mezi asijsou a evropskou stravou
Konzumace soji je v asijských zemí opravdu vysoká. Pro nás evropany to není zdaleka stěžejní potravina a většina evropských žen ani neumí soju do svého jídelníčku zařadit. Výzkumy ale jednoznačně potvrzují, že pravidelná konzumace soji je příčinou onoho podstatně nižšího rizika rakoviny u asijských žen, zvláště pak když se s touto konzumací  začne již v dětství před pubertou. Další podstatný rozdíl je konzumace řas a košťálové zeleniny v asijské kuchyni. Druh používaných tuků je velmi klíčovým činitelem pro rozvoj rakoviny prsu. Nadbytek živočišných, ztužených tuků  a omega - 6 olejů, což je typické pro západní kuchyni, riziko rakoviny prsu neuvěřitelně zvyšuje !

Soja velká prevence proti rakovině prsu
Sojové boby obsahují fytoestrogeny, čož jsou látky podobné ženským hormonům estrogenům. A právě estrogeny sehrávají klíčovou roli v rozjezdu rakoviny prsu. Je-li totiž hladina těchto hormonů příliš vysoká, dochází k nadměrné stimulaci růstu mléčných žláz, což je provázeno rizikem rakoviny. Fytoestrogeny jsou však estrogenům podobné a dokáží zabránit, aby tyto hormony ovlivňovaly buňky v prsu. Z čehož vyplývá, že fytoestrogeny snižují riziko hrozby rakoviny.
Sója obsahuje fytoestrogeny s názvem izoflavony. Jejich častá konzumace např. v tofu, sojovém mléku, tempehu, sojové pastě miso, může riziko rakoviny prsu podstatně snížit. Nejůčinější prevence je od dětství.
POZOR ! na drudé straně u žen , které onemocněly rakovinou prsu se izoflavony ze soji nedoporučují konzumovat v hojné míře. Tyto ženy by měly sojové výrobky používat pouze velmi úměrně.


Řasy, jedna z nejúčinnějších zbraní proti nádoru prsu
Konzumace řas v asijském jídelníčku je takovou samozřejmostí jako u nás např. konzumace brambor. Nepopírám, že brambory až na vyšší obsah škrobu , patří ke zdravým potravinám, ale s mořkými řasami si opravdu nezadají. Vynikají vysokým obsahem základních minerálních látek, jodu, draslíku, železa a vápníku, kterého obsahují 10 x více než kravské mléko. Kromě toho jsou zásobárnou esenciálních aminokyselin a v malém množství obsahují také nenasycené esenciální mastné kyseliny.
U většiny mořkých řas byly kromě jiného také izolovány látky ( fukoxantin a fukoidan ), které v lidském těle působí jako mocné blokátory růstu rakoviny buňek a to i v pokročilém stádiu nádoru. Z nejznámějších řas s tímto účinkem je např. Nori, Kombu nebo Wakame.

Košťálová zelenina nenápadný  ochránce
Ruku na srdce, kdo z vás má v jídelníčku alespoň obden nějaký druh košťálové zeleniny. A právě v asijském jídelníčku ji najdete jako součást denodenních pokrmů. Jde především o brokolici, květák, kapustu a zelí.
Tyto druhy obsahují velké množství glukosinolátů, velmi účinných protirakovinných látek. Jejich účinek spočívá především ve schopnosti blokovat kancerogenní potenciál různých nebezpečných látek, které by mohly narušit genetický potenciál buněk ( DNA ).

Lněné semínko jako přírodní celoživotní chemoterapeutikum

Lněné semínko neobsahuje pouze nenasycené omega  - 3 mastné kyseliny, ale také neobyčejně velké množství fytoestrogenů, které se nazývají lignany. A právě ty sehrávají velmi důležitou roli v prevenci proti rakovině prsu. Výzkumy ukazují, že ženy před menopauzou, u nichž bývá vysoká hladina estrogenů, se konzumací lignanů z lněného semínka dostávají na  výrazně nížší hladinu.
Lignany tedy jednoznačně brzdí rozvoj nádorů mléčných žláz a doporučují se zařadit nejen jako prevence u žen zdravých, ale současně i u žen s rakovinou prsu.

Do zdravého jídelníčku, který má být prevencí proti rakovině prsu,  určitě nepatří vysoká konzumace cukru, bílé mouky, mléčných výrobků, živočišných tuků, ztužených tuků a levných stolních olejů v pokrmech.